×

Tips & Advies

5 oefeningen om het einde van het jaar goed af te sluiten

 

 

1. Wat heb je in dit jaar bereikt?

Het is belangrijk om te praten over de effectiviteit en het bereiken van je doelen. Wat heb je bereikt het afgelopen jaar? Op welke prestaties kan je met veel voldoening en trots terugkijken? Het kan leuk zijn om deze behaalde doelen voor jezelf op te schrijven, dit geeft je namelijk zelfvertrouwen en hierdoor krijg je een overzicht van wat het jaar jou heeft gebracht.

 

2.Wat heb je dit jaar niet bereikt?

Dit lijkt misschien een minder leuke oefening, echter is deze wel erg nuttig. Vraag jezelf af wat je het afgelopen jaar allemaal niet hebt bereikt. Wat heb je als doel gesteld maar heb je niet weten te realiseren?

Het is niet de bedoeling dat je jezelf straf geeft omdat je dingen niet hebt kunnen bereiken dit jaar. Het leven loopt zoals het loopt, echter kun je er wel van leren. Waarom heb je deze doelen niet bereikt? Welke factoren hebben de realisatie van deze doelen in de weg gestaan? Kun je deze misschien in het komende jaar oplossen of omzeilen? Wil je deze doelen nog steeds bereiken? Dan wordt het misschien nu tijd om er echt mee aan de slag te gaan.

 

3. Wat heb je geleerd?

Als je terugkijkt lijkt het vaak of het jaar een specifiek ‘thema’ had. Dat kan een prettig thema zijn, het kan ook te maken hebben met iets minder leuks, zoals tegenslagen. Hoe dan ook zal het voorbij jaar je ongetwijfeld veel geleerd hebben. Als je 5 dingen zou moeten noemen die je dit jaar leerde, wat zouden die leerpunten dan zijn.

Schrijf deze leerpunten voor jezelf op. Het is leuk om op deze manier je leven te evalueren omdat je van deze leerpunten opnieuw iets leert. Je leert namelijk leerpunten in het dagdagelijks leven herkennen waardoor je nog meer ervan kunt leren.

 

4. Wat zou je liever anders hebben gedaan?

Sommige zaken liepen dit afgelopen jaar wellicht niet volgens plan en had je graag anders gedaan. Het is niet de bedoeling om jezelf in de put te praten over wat je allemaal fout deed, wel is het de bedoeling dat je deze energievretende zaken in je leven benoemt en vervolgens een plekje geeft.

Als je merkt dat je bepaalde dingen liever anders zou hebben gedaan, schrijf dit dan op voor jezelf en schrijf op hoe je het liever zou gedaan hebben.  Wees creatief,  denk “Zou ik dit op de een of andere manier alsnog ongedaan of minder erg kunnen maken” en ga hiermee aan de slag.

 

5. Wat wil je dat het nieuwe jaar je gaat brengen?

Wat zou volgens jou het thema van het nieuwe jaar moeten zijn? Wat wil je bereiken en wil je beleven? Wordt jouw thema liefde, onafhankelijkheid, vrijheid, succes of iets anders? Ga bij jezelf na waar je echt behoefte aan hebt dit komende jaar en richt je strategie er op.

Ontwikkel vervolgens een lijst met 3 doelen voor het nieuwe jaar. Één op het gebied van werk of school, één in de relationele sfeer en één voor je lichaam of gezondheid. Zorgt dat deze voornemens passen binnen je jaarthema en maak deze drie doelen jouw missie voor het nieuwe jaar.

 

Zo, dan rest ons enkel jullie nog een prettig eindejaar en een sprankelend 2019 toe te wensen!