×

Tips & Advies

Depressie versus Burn-out

‘Een burn-out is een soort depressie’ horen we onze klanten zeggen... Bij beide heb je inderdaad vaak last van lusteloosheid, slaap je slecht of laat je geheugen je in de steek. Wat is nu vooral het verschil:

1. Nergens zin in

Heb je een burn-out dan wil je wel iets ondernemen maar je kunt niet omwille van je energieniveau. Bij een depressie heb je nergens zin in en kamp je met sombere gevoelens. Je geniet amper van het leven en je hebt eventueel al eens gedacht aan zelfdoding.

2. Verschillende oorzaken

Bij een burn-out ga je vaak over je grenzen, je bent te zwaar belast, je hebt te veel last van stress en hierdoor geraak uitgeput. Bij een hoog stresslevel kun je niet inschatten hoe je je werkelijk voelt, je lichaam heeft namelijk een andere prioriteit: het verminderen van de stressfactoren. Bij een depressie speelt stress niet per se een rol. De oorzaak van depressieve gevoelens is veel minder duidelijk. Wel kunnen erfelijke factoren een rol spelen.

3. ’s Ochtends of ’s avonds actief

Ben je burn-out dan ben je over het algemeen ’s ochtends het meest actief. In de loop van de dag raakt je energie op. Bij iemand met een depressie is dat net andersom. Je komt maar met moeite je bed uit, naarmate de dag vordert krijg je meer zin en energie. Het meest actief ben je vaak ‘s avonds