×

Tips & Advies

Wat voor kleding trek je best aan naar een sollicitatiegesprek?

Bij een sollicitatiegesprek wens je het liefst een goede indruk maken. Vaak is het moeilijk om te beslissen wat je wil aantrekken en wil je natuurlijk niet underdressed of overdressed voorkomen. Vaak is er geen gouden regel en hoe je je het best kan kleden verschilt enorm van bedrijf tot bedrijf en de functie waarvoor je solliciteert.

 

 

De dresscode hangt af van de organisatie

Om de juiste dresscode van een bedrijf te bepalen, kan je hiervan indruk opdoen door de website te bekijken, te netwerken met werknemers of gewoon de vraag te stellen aan de recruiter. Als je eventueel voor het gesprek belt om de laatste details door te nemen, kan je gerust de vraag stellen: “Wat is de dresscode bij jullie?”. Op deze manier toon je immers ook aan dat je je zo goed mogelijk wenst voor te bereiden en jouw motivatie hoog is.

 

De basisregel

De basisregel zegt dat je je best iets netter kleedt dan gewoonlijk en dat je laat zien je werk ervan te hebben gemaakt en je best te willen doen voor de functie. Wat zou je bijvoorbeeld aantrekken als je een presentatie zou geven aan het management? Dat is de outfit waar je voor een sollicitatiegesprek naar op zoek bent.

Vertrek je meteen vanuit je werk naar het sollicitatiegesprek? Trek dan ’s morgens iets aan dat voor beide gelegenheden geschikt is en neem eventueel een trui mee dat je later kan aantrekken of fris je even op in het toilet. Als één van je vrienden in de buurt woont, kan je natuurlijk ook vragen of je je daar even kan omkleden.

 

Be yourself

Draag je nooit een mantelpakje maar ga je wel voor een baan waar pakken de regel zijn? Trek dan een nette broek aan in plaats van een ongemakkelijk rok. Is zwart niet jouw ding? Dan is blauw en grijs ook professioneel. Loop je nooit op hakken? Voorkom dan moeilijkheden en draag een geklede platte schoen.

Onthoud voornamelijk dat het belangrijk is om iets te dragen waar je jezelf goed in voelt, want voel je jezelf ook meteen een stuk zelfverzekerder!