×

Blog

10 tips om nog efficiënter te werken

 

Belangrijkste taken in de voormiddag

Als je een hoop werk te doen hebt, kan het efficiënt zijn om eerder op te staan. Niet te veel, wel iets eerder zodat je een langere voormiddag hebt. Zo blijkt dat mensen gemiddeld in de voormiddag het meest productief zijn, dit kan uiteraard nog variëren naargelang het eigen bioritme. Door een langere voormiddag heb je meer tijd om in alle rust alvast wat taken af te vinken.

 

Leer nee te zeggen

Je komt wellicht sneller door je takenlijst heen als je de verleiding weerstaat om constant nieuwe taken toe te voegen. Durf gerust eens nee zeggen, focus je op de meest belangrijke taken en vul gaten op met minder primaire taken.

 

Loop niet in de valkuil

Onbelangrijke taken kunnen plots heel belangrijk aanvoelen als ze dringend zijn. Als je je hierin laat meeslepen, dan kan je hele dag draaien om deze dringende maar onbelangrijke taken.

Wees je bewust van deze valkuil en probeer deze taken uit je werkdag te schrappen. Door bijvoorbeeld goed te plannen, over te dragen of niet uit te voeren.

 

Stel een tijdslimiet in per taak

Om sneller een takenlijst af te werken, dan kan je een tijdslimiet instellen voor jezelf. Kies een taak die je wil afronden en spreek af dat je deze taak bijvoorbeeld binnen een uur wil afhebben. Ga vervolgens meteen aan de slag en probeer zo goed mogelijk deze deadline te behalen.

Een tijdslimiet zorgt voor extra focus en een hoger werktempo.

 

Focus je op de taak.

Je takenlijst kan lang zijn, echter kan je maar één ding tegelijk doen. Focus je daarom niet op de lengte van de lijst, wel aan de taak waar je nu aan werkt. Als deze af is, pik je de volgende belangrijkste taak van de lijst en focus je jezelf daarop. Zo kan je stap voor stap jouw takenlijst afwerken.

 

Afsluiten

Werken zonder afleidingen is efficiënter werken. Zorg dus dat je geen meldingen krijgt van Facebook, WhatsApp of Instagram en je jezelf volledig op de taak kan focussen.

 

Maak een gewoonte van belangrijke taken

Zijn er belangrijk taken die vaak terugkeren op een werkdag? Maak er dan een gewoonte van. Onderzoek welke taken je elke dag uitvoert en hoe je ze kan omvormen tot een gewoonte, zodat het bijna automatisch gebeurt.

 

Spaar kleine taken op

Door kleine taken op te sparen en vervolgens in één keer weg te werken, bespaar je veel tijd. Je kan alle kleine taken zien als één grote taak en deze met volle focus snel en efficiënt afronden.

 

Beloning na inspanning

Als je iets bereikt, dan mag je jezelf daar natuurlijk ook voor belonen. Je kan bijvoorbeeld gebruik maken van kleine (korte koffiepauze) en grotere beloningen (mooie reis) om productiever en efficiënter te werken.

 

Volgende werkweek

Om met een gerust hart het weekend in te gaan, kan het helpen om bijvoorbeeld op vrijdagavond jouw planning voor de volgende week op te maken. Zo heb je reeds een zicht op jouw agenda volgende week en kan je op maandag meteen efficiënt aan de slag.