×

Tips & Advies

Hoe een gepaste motivatiebrief opstellen?

Naast het cv, is ook het opstellen van een motivatiebrief een belangrijke stap in het sollicitatieproces naar jouw droomjob. In een motivatiebrief stel je jezelf voor en kan je toelichting geven bij jouw verwezenlijkingen en aangeven hoe dit kan ingezet worden in de job waarvoor je solliciteert. Het best beperk je een motivatiebrief tot één pagina en pas je deze bij voorkeur aan per sollicitatie.

Hoe ziet een motivatiebrief eruit?

Het is belangrijk dat een motivatiebrief uniek is en toch zijn er een aantal elementen die best steeds terugkomen. Bovenaan de motivatiebrief schrijf je jouw eigen adres, gevolgd door de contactgegevens van de geadresseerde en de datum. Dit doe je best ook als je de motivatiebrief digitaal verstuurt. Vervolgens vermeld je ook in het onderwerp de vacature waarvoor je solliciteert, aangevuld met het referentienummer. Daarnaast begint een goede motivatiebrief met een beleefde aanspreking, zoals ‘Geachte mevrouw/heer’ gevolgd door de achternaam.

Opbouw van een motivatiebrief?

De structuur van een goede motivatiebrief bestaat uit een goede openingszin, inleiding, midden en een slot.

  • Met een goede openingszin probeer je de aandacht van de geadresseerde te trekken en zorg je ervoor dat de persoon getriggerd is om de rest van jouw motivatiebrief te lezen. Zorg dus voor een openingszin die meteen de aandacht trekt en gebruik sleutelwoorden uit de vacature. Als het bedrijf bijvoorbeeld recent in de media kwam, kan je dit gebruiken in jouw openingszin. Deze openingszin verbind je met de inleiding waarin je kort omschrijft hoe je bij de advertentie en het bedrijf bent terecht gekomen.
  •  De opbouw van een motivatiebrief kun je daarna vervolgen met een omschrijving van de reden waarom het bedrijf of de organisatie je zo aanspreekt. Vervolgens geef je de reden van jouw interesse voor de vacature. De motivatiebrief gaat verder met een uitleg waarom jij de meest geschikte kandidaat voor de opdracht bent en hiervoor kan je eventueel al even verwijzen naar je cv. In dit onderdeel match je dus jezelf op basis van jouw kwaliteiten, opleiding en ervaring met de vacature.
  •  In het slot kan je traditioneel afronden met ‘Ik licht graag mijn enthousiasme toe tijdens een persoonlijk gesprek’, echter zijn er nog veel meer mogelijkheden om toch wat origineler uit de hoek te komen.

Schrijfstijl van een motivatiebrief?

Een standaard motivatiebrief is af te raden, pas hem liever aan naargelang het soort functie en bedrijf waarvoor je solliciteert. In een goede motivatiebrief beschrijf je jouw verwachtingen en sterktes. Gebruik bij het schrijven van een motivatiebrief bij voorkeur kortere zinnen en gebruik actieve en positieve werkwoorden door elkaar, daarnaast kan je ook mededelende zinnen afwisselen met een vraag- en antwoordstructuur. Let er wel op dat je niet overdrijft en vermijd clichés zoals ‘ik ben een creatieveling die een uitdaging zoekt’. Ga liever voor een originele en unieke inhoud van jouw motivatiebrief passend bij jou als persoon.

Lay-out van een motivatiebrief?

Stem bij voorkeur de lay-out van je motivatiebrief af op die van jouw cv. Kies dus voor hetzelfde zakelijke lettertype (Arial, Verdana of Calibri), zelfde kleurencombinaties, schrijfstijl,... Het is cruciaal dat ook de verschillende onderdelen van jouw motivatiebrief snel terug te vinden zijn, zorg dus voor zeker voldoende witruimtes tussen je alinea’s.