×

Tips & Advies

Solliciteren en sociale media

Sociale media zijn leuk om op de hoogte te blijven van jouw familie, vrienden en collega’s. Toch is er meer uit te halen want de laatste jaren blijken sociale media ook het medium om op een professionele manier aan je carrière te werken. De keerzijde is natuurlijk dat het ook voor werkgevers een handig middel is om de sollicitanten even vlug na te trekken. Het is dus belangrijk om te weten hoe de sociale media invloed kan hebben op de zoektocht naar een (nieuwe) job.

 

 

LinkedIn

LinkedIn bestaat sinds 2001 en is ontstaan om professionals in meer dan 200 landen met elkaar te verbinden, zodat kennis en ideeën gedeeld kunnen worden. Kortom, via LinkedIn kan je netwerken.

Wanneer je graag contact wil opnemen met een bedrijf omdat je geïnteresseerd bent in een openstaande vacature bij dat bedrijf, kan je dit via LinkedIn doen door op zoek te gaan naar de mensen die bij dit bedrijf werken. Op dat moment is het ook belangrijk dat je profiel zeker up-to-date is. Zelf actief zijn op LinkedIn is ook altijd aangeraden en kan je makkelijk door je aan te melden bij discussiegroepen die gaan over onderwerpen waarover jij kennis hebt of geïnteresseerd bent. Door deze groepen kan je ook in contact komen met gelijkgestemden en wellicht jouw toekomstige werkgever.

 • Do’s:
  • Meld je aan op LinkedIn en houd je profiel up-to-date
  • Kijk voor je een bedrijf benadert ook even na of er misschien werknemers zijn van het bedrijf die in jouw netwerk zitten.
  • Participeer actief over onderwerpen die jou interesseren en bij je talenten aansluiten.
  • Kies een gepaste stijl bij het benaderen van personen en bedrijven die jou interessant lijken.
 • Don’ts:
  • Zet zeker geen informatie op je profiel die niet klopt. Iedereen ziet deze informatie en de echtheid ervan is gemakkelijk te controleren.
  • Minder geven dan je vraagt: Wanneer iemand je een gunst verleent, bedank hen dan altijd voor de inzet en geef aan zelf ook graag jouw steentje bij te dragen wanneer nodig.

 

Twitter

Twitter kan ook een mogelijkheid zijn om met bedrijven in aanraking te komen, veel bedrijven zetten namelijk hun vacatures online via Twitter. Daarnaast zijn er ook verschillende twitteraccounts die de vacatures voor je op een rijtje zetten. Voorheen was dit voornamelijk voor mediavacatures op sociale, echter is er nu wel bijna voor elke sector een twitteraccount dat je op de hoogte houdt van de laatste vacatures.

Als je Twitter alleen gebruikt om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws en de nieuwste vacatures, hoef je niet noodzakelijk jouw privacy aan te passen. Wanneer je zelf ook tweet, dien je je vooral wel af te vragen of je jouw twitteraccount wil openstellen voor iedereen of dat je mensen toestemming moet geven om jouw Tweets te lezen en te volgen. Je kan dit gemakkelijk aanpassen bij de instellingen van jouw eigen account.

 • Do’s:
  • Kies de gepaste twitteraccounts om te volgen
  • Houd de statusupdates van de accounts die je volgt goed in de gaten en kies bijvoorbeeld één moment in de week uit waarop je de nieuwste vacatures bekijkt.
  • Wees creatief en bondig als je via Twitter solliciteert.
 • Don’ts:
  • Het volgen van te veel twitteraccounts zal ervoor zorgen dat het onoverzichtelijk wordt en dat je bepaalde vacatures zal missen.
  • Tweet bij voorkeur zelf geen informatie die in strijd is met je doel om bij een bepaald bedrijf aangenomen te worden.
  • Wanneer je solliciteert via Twitter, gebruik dan geen afkortingen maar wees creatief.

 

Facebook

Waar LinkedIn en Twitter duidelijke functies hebben om jouw carrière ten goede te komen, lijkt solliciteren via Facebook minder waarschijnlijk.  Naast het liken van een goede film of een serie waaraan je bent verslaafd, is het ook mogelijk om merken en interessante bedrijven te volgen door hen te volgen op Facebook. Vervolgens krijg je op jouw tijdlijn de updates van deze merken of bedrijven te zien, waaronder ook de nieuwste vacatures.

In veel gevallen kun je via een e-mailadres jouw cv en motivatiebrief opsturen, echter geven steeds meer bedrijven de optie om via Facebook direct te solliciteren. Een voorbeeld is Bol.com, via de facebookpagina kun je meteen doorklikken naar de openstaande vacatures en solliciteren.

Wanneer je via Facebook of in het algemeen solliciteert is het belangrijk om na te denken over wat je zichtbaar wil maken voor het grote publiek op jouw persoonlijke Facebookpagina. Ga daarom voor je solliciteert eerst naar jouw Facebookpagina en klink rechtsboven op het pijltje en vervolgens naar ‘instellingen’. Hier kun je instellen wie jouw posts, foto’s en andere gegevens mag zien: iedereen, vrienden van vrienden of alleen jouw vrienden.

Let wel op want het lijkt misschien dat ‘vrienden van vrienden’ een beperkte groep is maar als je bijvoorbeeld 300 vrienden hebt op Facebook en zij hebben elk ook 300 vrienden, dan sta je met deze optie toe dat 90 000 mensen je foto’s, posts of andere gegevens kunnen bekijken.

 • Do’s:
  • Like de merken en bedrijven waarvoor je graag wil werken en blijf zo op de hoogte van hun vacatures.
  • Denk aan je privacy-instellingen wanneer je solliciteert.
  • Laat via een statusupdate weten dat je op zoek bent naar werk, zodat je netwerk hiervan op de hoogte is.
 • Don’ts:
  • Plaats geen informatie of foto’s waarvan de inhoud een slechte indruk zou kunnen maken.
  • Let op de toon van je berichten wanneer je privacy-instellingen erg open zijn. Zorg in dat geval dat de toon van jouw berichten past bij de bedrijven die je interessant vindt.

 

Samenvatting

Sociale media zijn eigenlijk het moderne visitekaartje geworden voor veel mensen en het bereik is veel groter dan de papieren variant, houd hier dus zeker rekening mee. Er komt heel wat kijken bij het juiste gebruik van sociale media zoals LinkedIn, Twitter en Facebook. Het belangrijkste is dat je goed nadenkt over hoe jij deze platformen wil gebruiken, zijn ze alleen bedoeld voor vrienden en familie zorg dan dat je privacy-instellingen goed staan ingesteld.

We kunnen besluiten dat sociale media vaak mede bepalend voor de eerste indruk die een werkgever van je krijgt. Zorg dus voor een positieve indruk en laat sociale media in jouw voordeel werken.

 

 

Wens je zelf ook graag op de hoogte te blijven van onze nieuwste vacatures?

Volg dan ook zeker Agyss op LinkedIn en Facebook.

https://www.linkedin.com/company/agyss/

https://www.facebook.com/AGYSSbvba/