×

Blog

De belangrijkste en moeilijkste beslissing van jouw leven?

 

 

De belangrijkste en moeilijkste beslissing van jouw leven? Dat is wellicht beslissen wat je zal gaan studeren na jouw middelbare opleiding. Nu de vakantie is begonnen, is het voor velen ontspannen maar voor studenten ook het moment om de belangrijkste en moeilijkste beslissing van hun leven te nemen. Graag geven we je 3 tips die jouw beslissing hopelijk iets makkelijker kan maken:

 

  • Hou rekening met je hobby en passie, kies een studierichting die daarbij aansluit en ga er dan ook volledig voor. Heb je geen echte passie, kies dan voor een richting waarbij je rekening houdt met de noden van de arbeidsmarkt.
  • Neem zeker genoeg tijd voor je beslissing en ga niet romantiseren. Probeer dus om een cursus van het eerste jaar vast te krijgen en vraag je af of je dit het komende jaar wil gaan studeren.
  • Als je het echt niet weet, kies dan voor een algemene opleiding. Doorheen de jaren zal je steeds een beter inzicht krijgen in jouw interesses en ambities. Vervolgens heb je nog genoeg tijd om je meer specifiek bij te scholen.

 

Als je twijfelt tussen een aantal studierichtingen, kan je gebruik maken van de studiechecklist om een finale beslissing te nemen. Stel jezelf daarom de volgende vragen:

  1. Welke job kan ik uitoefenen met mijn diploma?
  2. Is de opleiding theoretisch of praktijkgericht?
  3. Waar ga ik studeren: dicht bij huis of in het buitenland?
  4. Welke talenten heb ik volgens mijn vrienden?
  5. Heb ik voorkennis van een bepaald vak?

 

Wil je echt 100% zeker zijn? Dan kan je de Simon-Test doen (www.vraaghetaansimon.be) voor een dubbele check.