×

Blog

De verschillende fasen en tips bij het schrijven van jouw thesis

We merken dat gedurende deze periode veel bijna-afgestudeerde studenten druk bezig zijn met het schrijven van hun thesis. Iedereen die begint met het schrijven van een thesis kijkt uit naar het moment waarop voor het laatst de spellingscontrole over de afgeronde thesis gaat en de thesis naar de drukker gaat.

Vooraleer het zover is, dien je een aantal fasen te doorlopen om dit tot een goed einde te kunnen brengen. Deze kunnen onderverdeeld worden in 6 fasen, hieronder kun je deze terugvinden met een aantal praktische tips per fase.

De voorbereiding

Geïnspireerd en vol enthousiasme begin je aan het schrijven van jouw thesis. Echter is een goede voorbereiding zeer belangrijk en is deze eerste fase van cruciaal belang. Een goede start is immers het halve werk. In deze eerste fase laat je je goed inlezen in de verschillende onderwerpen. In deze voorbereidende fase kan het ook reeds interessant zijn om een planning op te maken voor een vlot verder verloop. Vraag hierbij raad aan jouw promotor om je te begeleiden.

 

Bepalen van het onderwerp

Na het inlezen en voorbereiden is het moment aangekomen om de knoop door te hakken en jouw onderwerp te bepalen. Bij voorkeur kies je een onderwerp waar je reeds veel van afweet en waar je passie ligt, dit zal het schrijven van jouw thesis enkel positief bevorderen.

 

De vraagstelling

Een onderwerp van het onderzoek, laat zich leiden door onderzoeksvragen. In deze fase staat het bepalen van jouw hoofdvraag en subvragen centraal en probeer je bijvoorbeeld ook reeds de inhoudstabel op te maken. Denk goed na over jouw onderzoeksvraag en zorg ervoor dat deze zo concreet mogelijk is.

 

Het onderzoek

Vervolgens is het moment aangebroken dat het echte werk zal plaatsvinden, namelijk het onderzoek, de kern van jouw thesis. In deze fase maak je gebruik van literatuuronderzoek, afnemen van interviews en de verwerking van de gevonden informatie. Bij voorkeur laat je best eerst jouw gekozen onderzoeksmethode goedkeuren door je promotor alvorens effectief aan de slag te gaan. Onthoud ook dat je best meteen alle zoektermen opschrijft, zodat je efficiënt tewerk kan gaan en geen dubbel zoekwerk levert. Daarnaast kan het ook handig zijn om in deze fase ook al een literatuurlijst die voldoet aan de richtlijnen op te maken. Houd deze goed up to date zodat dit op het einde veel werk bespaart.

 

Het schrijven

Aansluitend aan het onderzoek, kan je met de gegevens aan de slag en kan je starten met het schrijven van jouw thesis. Belangrijk is om pas aan het schrijven te gaan wanneer je zeker weet wat je wil vertellen. Maak je dan ook even niet druk om mooie woorden en complexe zinnen. De inhoud is in deze fase voornamelijk van belang en nadien kan je nog altijd verbeteren, mooier maken en opsmukken. Een tip is om zeker niet langer dan 5 uur per dag te schrijven en neem voldoende pauze. Een boswandeling bijvoorbeeld zorgt voor zuurstof en zal je creativiteit ten goede komen.

 

De afronding

Eindelijk is het dan zover! De spellingscontrole gaat voor de laatste keer door jouw thesis, de paginanummers worden toegevoegd en jouw thesis kan naar de drukker gebracht worden. Laat in deze laatste fase misschien een totaal onafhankelijk persoon, met weinig kennis van het onderwerp, jouw thesis lezen en laat hen de moeilijkheden of onvolledigheden aanduiden.