Geluk

De bestaansreden van Agyss is professioneel geluk, het is namelijk onze missie mensen te helpen professioneel geluk te vinden en bedrijven nog succesvoller te maken. Graag delen we deze maand een artikel over jouw geluk, want is jouw professioneel geluk dan ook niet verbonden met geluk in de ruime zin van het woord? Wat is geluk nu en waar kan je het vinden?

Uit onderzoek blijkt dat ruim 2 op 3 maar liefst gelukkig is momenteel.Wat maakt nu dat men zo gelukkig is? Uit onderstaande lijst kan men afleiden dat op kop nog steeds gezondheid staat, direct gevolgd door vriendschap en familie. Bezit en status staan ergens onderaan, gelukkig zijn draait dus om immateriële zaken en is dus helemaal niet tastbaar. Werkgeluk staat op plaats 7 en heeft dus ook een aanzienlijke impact op jouw algemeen geluk.

Geluks-top 8

1. Gezondheid: 94,7%
2. Vriendschap: 93,7%
3. Familie: 82,5%
4. Spiritualiteit: 82,5%
5. Hobby: 78,6%
6. Zelfcompassie: 75,7%
7. Werk: 62,6%
8. Kunst: 46,5%

Geluk blijkt dus helemaal niet te koop en daar schijnen we ons ook bewust van te zijn. De meeste ondervraagden geven aan niet actief bezig te zijn met geluk. Misschien omdat ze al gelukkig zijn of omdat geluk je overkomt? En betekent gelukkig zijn dat je altijd blij hoeft te zijn? Absoluut niet. Wel betekent geluk dat je tevreden bent over jouw leven en dat gebeurt niet zomaar. Opvallend blijkt daardoor dat ouderen vaak gelukkiger zijn dan jongeren. Terugkijken en jouw zegeningen tellen, maakt blijkbaar gelukkiger dan vooruitkijken naar een toekomst die nog onzeker is.

Ook is jouw geest te trainen voor meer geluk. Het is daarbij belangrijk om een open mind te hebben en jouw doelen en beperkingen te kennen. Beiden kunnen geoefend worden door bijvoorbeeld open te staan voor je omgeving en nieuwe ervaring. Ook door te blijven leren en oefenen in zelfkennis: wat zijn jouw sterke en zwakke punten. Als je je bewust bent van je eigen doelen en belangen, kan je op basis van inschatting nagaan wat voor jou haalbaar en niet haalbaar is.

Het is vooral belangrijk om geluk te zien als een levenshouding, eerder dan een zoektocht. Daardoor houd je de moed erin en hoef je jezelf niet af te rekenen op je resultaat. Als geluk een doel is, zou je het op een gegeven moment moeten kunnen bereiken, maar misschien ga je het ook nooit halen. Wat natuurlijk ontmoedigend kan aanvoelen. Als je geluk eerder ziet als een levenshouding, dan kies je bewust voor een toestand waarin je gemakkelijk kunt blijven.

Let's connect!

Volg ons op Facebook, Instagram en Linkedin