Afbeelding Agyss

Multitasken?

Door de huidige maatregelen werd telewerken de maatstaf, echter is dat niet voor iedereen vanzelfsprekend of ideaal. Denk bijvoorbeeld aan jonge gezinnen waarbij de kinderen nu thuis zijn en de ouders telewerken. Dan zal je jezelf wellicht vaak genoeg betrappen op multitasken. Multitasken is het uitvoeren van meerdere handelingen tegelijkertijd. Echter blijkt nu dat het net beter is om te monotasken dus het focussen op één taak per keer. Graag geven we enkele weetjes mee rond multitasken.

Afbeelding Agyss

Multitasken is contraproductief

Het menselijk brein blijkt niet gemaakt te zijn om te multitasken. Probeer je het toch, dan zal dit negatieve gevolgen hebben voor je intellectuele capaciteiten. Elke taak neemt meer tijd in beslag door de onderbreking van de andere taken waardoor de kwaliteit van je werk aanzienlijk zal verslechteren.

Voordelen < nadelen

Mensen willen heel graag multitasken doordat de resultaten van veel kleine taken sneller zichtbaar zijn. Hierdoor is de illusie dat multitasken efficiënter is dan dingen één voor één aan te pakken. Echter zal je door multitasken vooral losse eindjes hebben en maak je nooit echt iets af. Bovendien kan je door multitasken het gevoel hebben dat je het erg druk hebt, wat dan weer stress en psychische klachten kan veroorzaken

Impact op jobtevredenheid

Medewerkers die graag en goed multitasken zullen doorgaans een hogere jobtevredenheid hebben en minder kans hebben op een burn-out. Mutitasking vereist de vaardigheid om snel de aandacht tussen de verschillende opdrachten te wisselen, dus je wendbaar te kunnen opstellen. Werknemers die minder geschikt zijn voor multitasken, dreigen daardoor hun jobtevredenheid te verliezen.

Vrouwen zijn betere multitaskers

Uit hersenscans blijkt dat de hersenen van mannen meer energie verbruiken bij het multitasken dan de hersenen van vrouwen. Hierdoor zou het voor vrouwen doorgaans makkelijker moeten zijn om verschillende taken tegelijkertijd uit te voeren. Natuurlijk spelen ook de context en de taakinhoud een doorslaggevende rol.

Blijf aandachtig in het verkeer

Multitasken in het verkeer blijft uit den boze. Zelfs telefoneren tijdens het rijden, ook al is het handsfree, zou tot meer ongelukken leiden dan rijden onder invloed. Doordat je je aandacht de hele tijd verplaatst van het telefoongesprek naar het verkeer en terug, lever je telkens opnieuw tijd in om opnieuw op te starten en te focussen.

 

Tenslotte is het echter niet zo simpel om multitasken af te leren. Je hersenen zijn er aan gewend om te switchen van de ene naar de andere taak, net daarom is het belangrijk om je algemene focus te trainen. Doe dit door afleidingen uit te schakelen, goed je taken in te plannen en je ook durven te vervelen. Door je brein rust te gunnen, zal je concentratie verbeteren.

Let's connect!

Volg ons op Facebook, Instagram en Linkedin