Afbeelding Agyss

Tips om jouw eerste werkdag vlot te doorlopen

Na een periode van motivatiebrieven schrijven, cv aanpassingen en sollicitatiegesprekken, is eindelijk jouw eerste werkdag aangebroken. De eerste werkdag bij een nieuwe baan is altijd wat spannend. Er zijn nog geen hoge verwachtingen, echter wil je toch graag een goede indruk maken.

Hoe kan je jou best voorbereiden op je eerste werkdag?

Afbeelding Agyss

Voorbereiden op de eerste werkdag

Een eerste werkdag bestaat voornamelijk uit luisteren, toch raden we aan om een aantal vragen voor te bereiden. Door er over na te denken, voorkom je dat je kortzichtige vragen stelt. Wanneer je goede vragen stelt, laat je niet enkel zien dat je competent bent echter ook dat je nieuwsgierig en leergierig bent.

Bij het voorbereiden van de vragen kun je gebruik maken van het feit dat je de organisatie al wat kent. Je bent er waarschijnlijk al een aantal keer op bezoek geweest. Probeer in te schatten welke mensen je gaat ontmoeten tijdens jouw eerste werkdag. Wat weet je van ze en wat zou je graag te weten komen? Wat is hun expertise? Waar kunnen ze jou helpen?

Daarnaast kan het ook interessant zijn om een schrift mee te nemen zodat je alles wat je op je eerste werkdag leert kan opschrijven. Zo kan je daarop later terugvallen en toon je aan dat je georganiseerd bent, dingen kunt opnemen en onthouden bij de grote informatiestroom van je eerste werkdag.

Bereid ook de meer praktische zaken voor. Zorg dat je de route weet, zorg voor een goede nachtrust en leg alvast je werkkleding klaar.

Kleding op de eerste werkdag

Jouw kleding zal wellicht een indruk maken op jouw eerste werkdag. Probeer daarom vooraf te achterhalen wat de dresscode is van het bedrijf, bijvoorbeeld bij eerdere sollicitatiegesprekken. Dit kun je zien aan wat de werknemers dragen of je kan er gewoon naar vragen.

Zorg dus dat je kleding bij de bedrijfscultuur van de organisatie past, verzorgd en professioneel is. Trek wel iets aan wat bij je past en je comfortabel in voelt, anders zal dit een effect hebben op jouw gedrag en de indruk die je maakt of graag wil maken.

Kom op tijd

Op tijd komen klinkt misschien voor de hand liggend, toch is het zeer belangrijk. Hoe langer de afstand naar jouw nieuw werk, hoe beter het is om bijvoorbeeld een keer een proefrit te maken. Deze proefrit maak je dan op exact hetzelfde tijdstip als op jouw eerste werkdag en bijvoorbeeld niet in het weekend of ’s avonds.  Probeer dan een 15tal minuten vroeger te vertrekken op jouw eerste werkdag, zodat onvoorziene omstandigheden ingecalculeerd zijn en je zonder stress kan arriveren.

Voorstellen aan collega’s

Op de eerste werkdag zal je wellicht veel nieuwe mensen ontmoeten. Het zal misschien niet lukken om alle namen te onthouden, zorg er wel voor dat mensen jouw naam zullen onthouden. Stel jezelf dus netjes voor, houd een open houding en maak oogcontact.

De lunch

De lunch is een belangrijk moment moment op je eerste werkdag. Je leert mensen kennen naast het werk en wellicht zie je mensen buiten je directe omgeving.

Vooraf vraag je best niet hoe laat er geluncht wordt. Wanneer er gesproken wordt over de lunch, vraag dan of je kan deelnemen. Laat merken dat je je graag wil mengen met jouw nieuwe collega’s. Doe tijdens de lunch actief mee aan de gesprekken en laat je gsm zoveel mogelijk met rust. Mensen zullen het waarderen als je interesse toont.

Ontdek de bedrijfscultuur

Elk bedrijf wordt gekenmerkt door zijn eigen cultuur. De bedrijfscultuur definieert de manier waarop de organisatie met de buitenwereld communiceert. Het inspireert en motiveert de werknemers, een gezonde bedrijfscultuur zorgt voor een leuke werkomgeving.

Voor het bedrijf is het belangrijk dat de werknemers in overeenstemming met de bedrijfscultuur handelen. Een bedrijf met een gezonde cultuur is namelijk aantrekkelijk voor de buitenwereld. Mensen willen zaken met het bedrijf doen doordat de werknemers geloven in hun producten of diensten en de visie van het bedrijf delen. Hoe eerder je de bedrijfscultuur kent, hoe eerder je dus in overeenstemming met de cultuur kunt handelen.

Einde van de eerste werkdag

Ga op je eerste werkdag tijdig naar huis. Niemand zal verwachten dat je overwerkt op je eerste werkdag, echter vertrek je best ook niet eerder tenzij je hiervoor de toelating hebt gekregen.

Als je collega’s nog iets leuks doen na het werk, probeer dan mee te gaan. Het maakt opnieuw een goede indruk en is het perfecte moment om je collega’s beter te leren kennen.

Wees jezelf

De eerste werkdag zet de toon voor de rest van jouw carrière binnen het betreffende bedrijf. Door middel van een proactieve houding kan je de goede toon zetten, wel is het belangrijk dat je jezelf bent. Wanneer je jezelf bent, jouw talent benut en doet wat je echt wil, heb je meer plezier in je werk en resulteert dit in een hogere motivatie.

Wanneer je je anders zal voordoen, zal je onjuiste verwachtingen creëren voor de toekomst. Daarnaast is een eerste werkdag al druk en spannend genoeg, waardoor het spelen van een bepaalde rol de druk enkel doet stijgen.

Let's connect!

Volg ons op Facebook, Instagram en Linkedin